Статии и полезна информация

Какъв спорт да изберем за детето си?

Няма никакво съмнение, че спортът изиграва изключително важна роля в детското развитие. От него зависи нормалното физическо развитие, но едновременно с това спортът учи на дисциплина, самоконтрол, психическа устойчивост, екипна работа и издръжливост. Спортната подготовка е нещо повече от развитието на двигателните функции и подобряване на силата и устойчивостта, той мотивира и амбицира в най-положителния смисъл на думата. И ако всичко това се стимулира у детето от най-ранна възраст, ефектът от спорта ще е максимално положителен. 

Как обаче да преценим кой е най-подходящият спорт за нашето дете?

По-долу ще ви дадем няколко практически съвета, които да използвате в избора на спорт за вашето дете. Разбира се, това са условни насоки. Редно е да съобразите крайния си избор с индивидуалността на вашата дъщеричка или син:
  • За редица спортни дисциплини съществуват възрастови ограничения за начало на тренировките и усилената подготовка. Така например, ако искате спортното обучение на детето да започне от най-ранна възраст, до 4-години изборът е ограничен: плуване, колоездене и евентуално спортна гимнастика. 
  • Добре обмислете кое ще е по-подходящо за вашето дете: индивидуален или групов спорт. В отбор детето ще се научи да бъде част от екипа и да работи заедно с останалите. От друга страна, индивидуалните спортни дисциплини развиват лидерски качества и висока степен на мотивация в постигане на целите. 
  • Популярен или по-малко практикуван спорт? Безспорно, в началото за детето ще е по-интересно да се занимава с популярна за региона дисциплина. Ето защо, ако попитате сина си какво иска да тренира, най-вероятно, той ще посочи опции като волейбол, бокс или футбол.Момичетата ще предпочетат художествената гимнастика. Ако сте амбициозни родители,които търсят поле за изява на детето и за в бъдеще, тоест възможност за професионална кариера, доста по-удачно е да го насочите към по-малко практикувани дисциплини. 

Кои са най-често избираните спортове за деца днес?

Според проучване, у нас родителите най-често се спират на четири вида спорт, когато става дума за физическото развитие на децата. Безспорен фаворит е футболът за момчетата и гимнастиката (не само художествената, но и спортната напоследък) за момичетата. Силно застъпен е изборът за плуване, а отскоро голяма популярност набират и частните клубове по лека атлетика за деца. Така например, в момента доста често се говори за успехите на професионалния клуб по лека атлетика Надежда София. В него тренират много деца, а според родителите мястото е много повече от поле за спортна изява, защото тук децата се учат на дисциплина и устойчивост в най-общия смисъл на думата. От друга страна, поради огромните успехи на родната ни спортна звезда, Григор Димитров, тенисът набира не по-малка популярност. Със сигурност обаче, тенисът е спорт, за който се изисква солидна финансова инвестиция в случай на големи родителски амбиции и бъдещето на децата им в това направление. 
На каквото и да се спрете, фактът, че имате желание и силен интерес да събудите любовта на детето си към спорта, е повече от похвално. Без значение от конкретната дисциплина, редовните тренировки ще подсилят физическото и психическото здраве на детето. А и, няма как да отрече, че упражненията са далеч по-продуктивни от висенето пред компютъра за един подрастващ.

Други статии: