Предимства от тренировките по лека атлетика за деца

Не е случайно, че от години повтаряме: „Спортът изгражда характер“. Спортът обаче дава и сили, развива физическата ни издръжливост, а освен това, ежедневно ни учи на самоконтрол и дисциплина. Това са все качества, които един родител би искал да види и у своето дете. А когато разглеждаме темата за положителното влияние на спорта върху децата в днешни дни, амбицията ни сякаш става по-осезаема. В ерата на новите технологии, децата сякаш имат нужда да бъдат побутнати и стимулирани допълнително, за да изпитат желание към спорт. Факт е обаче, че напоследък все по-често виждаме тенденцията на млади и малки да тренират да се засилва. Това може само да ни радва, особено, когато наблюдаваме детски таланти в сферата на леката атлетика. 


Не можем да не скрием категоричния си тон, когато заставаме напълно ЗА идеята деца да се занимават с лека атлетика от най-ранна възраст. Между другото, тичането може да се практикува много преди навършването на годините, определени за минимални като условие за професионални тренировки по лека атлетика (около 6 години). От друга страна, леката атлетика застава с предимство пред много други спортни дисциплини поради своята многокомпонентност. Представете си, че решите да запишете сина си на футбол и в продължение на 5-6 години той усилено се опитва да напредне, докато накрая и двамата не разберете, че това просто не е неговият спорт. При леката атлетика детето получава възможност да се преориентира на определен етап – например, от бягане с препятствия на дълъг скок и дори хвърляне на диск или гюле. И това съвсем не са единствените предимства за едно дете да тренира именно този спорт. 

Кои са основните плюсове детето ви да се занимава с лека атлетика?

Всички основни предимства, които носи спортът по принцип за детското развитие, можем да отнесем и към тренировките по лека атлетика. Отделно обаче, тази древна дисциплина носи и своите индивидуални предимства, които ще се опитаме да изброим по-долу съвсем общо и схематично:

  • Леката атлетика спомага за физическото развитие на цялото тяло, а не на отделни групи мускули. 
  • Леката атлетика може да включва основно индивидуални дисциплини, но бидейки част от един отбор по лека атлетика, детето ви същевременно получава и възможност да се научи да работи в екип. Накратко, този спорт носи както предимствата на индивидуалните, така и на отборните дисциплини. 
  • Леката атлетика се смята за класически, добре познат, уважаван и ако щете дори, „автентичен“ спорт. Той върви със своите неписани традиции, установени принципи и концепции, които се прилагат успешно и в реалния живот от истинския лидер в бъдеще.
  • У нас можете да намерите много опции за детски тренировки по лека атлетика. Това може и да не е най-гледаният и практикуван спорт в страната ни, но пък от друга страна, той не е труднодостъпен от гледна точка на материална база и треньори (какъвто, например, е случаят със зимните дисциплини), или скъп, за да си го позволи средностатистическият родител (както е с тениса). 


А вие бихте ли записали детето си на лека атлетика?