Как леката атлетика може буквално да промени живота на детето ви?

Наскоро мрежата бе залята с новината, че едва 4% от българите тренират, за разлика от останалите европейски страни, в които средният процент на трениращите варира около 25. Това би могло да прозвучи като леко тревожен факт, но надежда и успокоение има. Данните реално обхващат децата и активното население. Ако трябва да съпоставим броя на трениращите деца у нас към този на неактивните с каквато и да е физическа дейност, ще надделеят първите. 

Младите родители в България се оказаха доста амбициозни по отношение на физическата подготовка на децата си. Проучване сочи, че над 60% от майките в страната са склонни да запишат сина си на спорт от най-ранната възможна възраст. От друга страна, близо 35% от майките на момичетата признават, че ако не успеят да намерят начин дъщерите им да ходят на спортни тренировки, те с удоволствие биха започнали да посещават заедно фитнес залата. Статистиката относно предпочитанията към дадена спортна дисциплина все още са в полза на по-популярните спортове като футбол и гимнастиката, но от друга страна, широка популярност набира и леката атлетика. 

Родителите на децата, които тренират активно лека атлетика, се отличават с напредничаво мислене поради редица фактори. Леката атлетика комбинира предимствата на индивидуалния спорт и отборните дисциплини. Освен това, този спорт дава възможност на родителя да даде напътствия изобщо да се тренира, докато детето да бъде оставено само да реши какво му допада – да бяга, включително и с препятствия, на дълги или къси разстояния, да се развива в тройния или друг вид скок и така нататък. 

Ако идеята за това детето ви тренира лека атлетика ви допада, ще ви изтъкнем веднага и още едно интересно предимство от тази дисциплина. Тя е достъпна. На територията на нашата страна има налични редица клубове за тренировки, в които могат да вземат участие и деца, а професионални школи като столичния клуб по лека атлетика надежда София дори са ориентирани конкретно към най-малките бъдещи спортисти. 

Как леката атлетика обаче може да промени живота на вашето дете? Най-логичният и нормален отговор, който светкавично изскача в съзнанието ни е,  че тренирайки изобщо, детето ви ще се отличава от останалите. То не само че ще постигне по-добро физическо развитие, но и ще излезе от модела на съвременния тийн, забил поглед в смартфона си и интересуващ се единствено от следването на инфлуенсъри и играенето на дигитални игри. Но това не е всичко. Детето, възпитано в духа на леката атлетика, придобива устойчив дух, силен характер, желание за борба, когато става дума за постигане на мечтите си, контрол на собственото си тяло и психика. Децата лекоатлети страдат с 56% по-рядко от ортопедични и сърдечни заболявания в бъдеще, а освен това имат и значително по-силна имунна система. Те носят спортния хъс със себе си не само в залата или на стадиона, но и във всяко свое действие и начинание дори години след като са спрели с тренировките, в случай че се откажат от професионална спортна кариера.

Безспорно, леката атлетика е един от най-уважаваните спортни дисциплини за всички времена. Щастливи сме, че той продължава да се практикува и от деца. Защото леката атлетика, определено, има на какво да научи подрастващото поколение.